Замінник цукру, покращують роботу ШКТ та сечостатевої системи. Покращує мікрофлору кишечника, екстракт кореня солодки.
На відміну від багатьох, які славляться своїми цілющими властивостями, але екзотичних для наших місць рослин, солодка давно відома в Україні.
Солодка має цілу низку властивостей, не характерних для жодного іншого представника світу флори. І тому солодка гола, корінь якої особливо цінний, здавна використовувалася в народній медицині для лікування захворювань шлунка та дихальних шляхів.
Також, широку популярність набула солодка гола (корінь рослини) при лікуванні та профілактиці цукрового діабету. Адже будучи солодкою на смак через високий вміст гліциризинової кислоти (яка в 50 разів солодша, ніж очеретяний цукор), солодка здатна не тільки живити нею організм людини, а й вгамувати почуття спраги.
Але, як виявилося, корисні властивості солодки аж ніяк не вичерпуються лише перерахованим вище.
Згодом, наука значно розширила медичне застосування рослини, довівши, що препарати, виготовлені з кореня солодки, здатні:
надавати заспокійливу та протизапальну дію;
покращувати роботу травної та сечостатевої систем;
підвищувати якість мікрофлори шлунка;
стимулювати жовчовиділення, покращуючи при цьому роботу печінки;
прискорювати процес лікування органів дихання, за допомогою обволікаючих, пом'якшувальних або відхаркувальних впливів;
нормалізувати рівень цукру на крові;
Причому однією з основних використовуваних форм, що дозволяють максимально зберегти всі цілющі властивості рослини, є екстракт кореня солодки. Крім того, сухий екстракт кореня солодки є основою, не тільки для лікарських препаратів, але і для біологічно активних добавок.
При цьому слід зазначити, що роль добавки до їжі для солодки аж ніяк не нова. Адже в Україні корінь солодки сухої широко застосовується у домашній кухні, при виготовленні борошняних виробів, халви та пастили, компотів, квасу, пива киселів, квашенні капусти, яблук, брусниці.
Ще ширший спектр його застосування у харчовій промисловості. Тому застосування екстракту кореня солодки слід називати не новацією, а використанням безцінного досвіду предків.
Інформація для фахівців Поєднання гліциретину та ізофлавонів дозволяє здійснювати регулюючий вплив на рівень естрогенів в організмі: ктази - ферменту, що руйнує кортизол, альдостерон і прогестерон. Крім того, солодка стимулює гормональну функцію надниркових залоз.
Гліцирризін і гліциретинова кислота стимулюють вироблення організмом інтерферону - природного противірусного захисту. Цей процес супроводжується активізацією макрофагів та клітин-кілерів.
Крім того, гліциризин пригнічує синтез деяких ДНК та РНК вірусів у клітинних культурах. У дослідах in vitro солодка показала антимікробну дію щодо Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Mycobacterium smegmatis та Candida albicans. Дослідники вважають, що такий вплив можна пояснити присутністю ізофлавоноїдів.
Склад: 1 капсула містить 450 мг кореня солодки голої1 (Glycyrrhiza glabra). 1 — концентрований екстракт.
Застосування: дорослим та дітям старше 12 років – по 1 капсулі на день під час їжі. Протипоказання: індивідуальна непереносимість продукту.